FILTER & SORTEER

Vers bereid, direct ingevroren

Ons volledige assortiment is 100% halal

Vóór 23:59 besteld = morgen in huis

Gratis verzending vanaf €125

Alles wat je moet weten over cutten: Tips, maaltijden en meer

Alles wat je moet weten over cutten: Tips, maaltijden en meer

Wat is cutten precies? Wat moet je doen tijdens het cutten? Hoe kun je beginnen met cutten? We geven je tips om je vetpercentage te verlagen en succesvol te cutten.

Wat is cutten?

“Cutten” is een informele term die wordt gebruikt om te verwijzen naar het proces van het verminderen van lichaamsvet door middel van een combinatie van dieet, lichaamsbeweging en soms ook andere strategieën. Mensen die “cutten” willen hun lichaamsvetpercentage verlagen om een slanker en meer gedefinieerd uiterlijk te bereiken, vaak met de nadruk op het tonen van spieren.

Dit proces is vaak populair onder bodybuilders, fitnessfanaten en mensen die streven naar een meer esthetisch lichaamsbeeld. Tijdens het cutten verminderen mensen hun calorie-inname en verhogen ze meestal hun activiteitenniveau om een calorietekort te creëren. Dit betekent dat het lichaam meer calorieën verbrandt dan het binnenkrijgt, wat resulteert in gewichtsverlies en vermindering van lichaamsvet.

Het cuttenproces vereist doorgaans een goed uitgebalanceerde aanpak om ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende voedingsstoffen krijgt om gezond te blijven en tegelijkertijd lichaamsvet te verliezen. Het is belangrijk op te merken dat cutten een specifieke aanpak is die niet geschikt is voor iedereen en dat het raadzaam kan zijn om professioneel advies in te winnen voordat je aan zo’n programma begint, vooral als je specifieke gezondheidsdoelen hebt.

Algemene richtlijnen voor maaltijden tijdens het cutten

Als je wilt cutten en lichaamsvet wilt verminderen, is het belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat je voorziet van voldoende voedingsstoffen en energie, terwijl je tegelijkertijd een calorietekort behoudt. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor maaltijden tijdens het cutten:

 1. Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor het behoud van spiermassa tijdens het cutten. Mager vlees zoals kip, kalkoen, mager rundvlees, vis, eieren en magere zuivelproducten zijn goede bronnen van eiwitten.
 2. Groenten: Groenten zijn laag in calorieën en bevatten veel vezels, vitamines en mineralen. Ze kunnen je maaltijden vullen zonder veel calorieën toe te voegen. Kies voor een verscheidenheid aan groenten, zoals broccoli, spinazie, paprika, courgette en wortelen.
 3. Complexe koolhydraten: Kies voor langzame koolhydraten die langzaam worden verteerd en een stabiele energieafgifte bieden. Volkoren granen zoals havermout, quinoa, bruine rijst en volkoren brood zijn goede keuzes.
 4. Gezonde vetten: Onverzadigde vetten zijn belangrijk voor je algehele gezondheid. Avocado, noten, zaden, olijfolie en vette vis zoals zalm bevatten gezonde vetten.
 5. Portiegrootte en caloriebewaking: Het is belangrijk om de portiegroottes in de gaten te houden en je dagelijkse calorie-inname te beheersen om een calorietekort te behouden. Dit is cruciaal voor gewichtsverlies.
 6. Maaltijdfrequentie: Sommige mensen geven de voorkeur aan regelmatige kleinere maaltijden gedurende de dag, terwijl anderen zich prettiger voelen bij minder maaltijden maar grotere porties. Kies een aanpak die bij je past en die je gemakkelijk kunt volhouden.

Houd er rekening mee dat individuele behoeften variëren op basis van factoren zoals leeftijd, geslacht, activiteitsniveau en metabolisme. Het is altijd een goed idee om met een diëtist of voedingsdeskundige te praten voordat je grote veranderingen in je dieet aanbrengt, vooral als je specifieke gezondheidsdoelen hebt.

Hoe bereken ik mijn caloriebehoefte voor cutten?

Je kunt je caloriebehoefte berekenen met behulp van online calculators die rekening houden met je leeftijd, geslacht, gewicht, lengte en activiteitsniveau. Om gewicht te verliezen, wil je meestal een calorietekort van ongeveer 10-20% creëren ten opzichte van je onderhoudsniveau.

Welke voedingsmiddelen moet ik eten tijdens het cutten?

Kies voor eiwitrijke voedingsmiddelen zoals mager vlees, vis, eieren en magere zuivel. Vul aan met veel groenten, vezelrijke koolhydraten zoals volkoren granen en gezonde vetten uit noten, zaden en avocado’s.

Moet ik koolhydraten verminderen tijdens het cutten?

Het is niet nodig om koolhydraten volledig te verminderen, maar je kunt wel kiezen voor complexe koolhydraten met een lagere glycemische index, omdat deze langzamer worden verteerd en een stabiele energieafgifte bieden.

Hoe behoud ik spiermassa tijdens het cutten?

Behoud spiermassa door voldoende eiwitten te consumeren, krachttraining te doen om de spieren te stimuleren en je algehele activiteitenniveau te behouden.

Is het nodig om supplementen te nemen tijdens het cutten?

Supplementen zijn niet strikt noodzakelijk, maar eiwitpoeders kunnen handig zijn om je eiwitinname te verhogen. Multivitaminen kunnen helpen om eventuele tekorten te voorkomen.

Wat is het beste moment om te trainen tijdens het cutten?

Het beste moment om te trainen is wanneer je je energiek voelt en een consistent schema kunt volgen. Er is geen vast ‘beste’ tijdstip.

Hoe lang duurt een cutten-fase?

Een cutten-fase kan variëren van enkele weken tot enkele maanden, afhankelijk van je doelen en de mate van vetverlies die je wilt bereiken.

Hoe kan ik hongergevoelens beheersen tijdens het cutten?

Eet voldoende eiwitten en vezelrijke voedingsmiddelen om je verzadigd te houden. Verdeel je maaltijden over de dag en drink voldoende water.

Hoe weet ik of mijn cutten effectief is?

Monitor je vooruitgang aan de hand van meetbare gegevens zoals gewicht, lichaamsvetpercentage en centimetermetingen. Wees geduldig; resultaten kunnen tijd kosten.

Wat zijn de mogelijke nadelen of risico’s van cutten?

Te snel of extreem cutten kan leiden tot spierverlies, verminderde energie en voedingsstoffentekorten. Het is belangrijk om een gebalanceerde aanpak te volgen en je lichaam goed te voeden.

Hoe kan Fitpreps helpen?

 1. Calorie-gecontroleerde maaltijden: Fitpreps.nl kan maaltijden aanbieden die specifiek zijn afgestemd op de calorische behoeften van mensen die aan het cutten zijn. Deze maaltijden zouden in lijn zijn met het gewenste calorietekort en zouden de juiste verhouding van eiwitten, koolhydraten en vetten bevatten.
 2. Eiwitrijke opties: Eiwitten zijn van vitaal belang tijdens het cutten om spierverlies te minimaliseren. Fitpreps.nl kan maaltijden ontwikkelen die rijk zijn aan hoogwaardige eiwitbronnen zoals mager vlees, vis, kip, eieren en plantaardige eiwitten.
 3. Evenwichtige voedingsstoffen: Maaltijden moeten alle benodigde voedingsstoffen bevatten om gezond te blijven, zelfs tijdens een calorietekort. Fitpreps.nl kan maaltijden ontwerpen die rijk zijn aan vezels, vitamines en mineralen uit groenten, fruit en volle granen.
 4. Variatie: Een gevarieerd dieet is belangrijk voor het behoud van motivatie en het voorkomen van voedingsgewoonten. Fitpreps.nl kan een breed scala aan maaltijdopties aanbieden om smaakpapillen geïnteresseerd te houden.
 5. Portiecontrole: Fitpreps.nl kan portiecontrole bevorderen door maaltijden aan te bieden in vooraf bepaalde porties die passen bij de caloriebehoeften van mensen die aan het cutten zijn.
 6. Aanpassingsmogelijkheden: Mensen hebben verschillende dieetvoorkeuren en -behoeften. Fitpreps.nl kan aanpassingsmogelijkheden bieden, zoals vegetarische, veganistische of glutenvrije opties, om aan diverse behoeften te voldoen.
 7. Informatievoorziening: Naast maaltijdbereiding kan Fitpreps.nl ook nuttige informatie verstrekken over voeding, gezonde eetgewoonten en tips voor succesvol cutten.

Gerechten, maaltijden tijdens cutten

Voor verlagen van je verpercentage kan dit maaltijdpakket met 6 heerlijke smaken helpen: https://fitpreps.nl/product/droogtrainen-mix-pack-deluxe-12-maaltijden-6-smaken/